Wilhelmina gebergte Expeditie

Expeditie van 16 dagen naar het Wilhelmina gebergte!

Het Wilhelminagebergte, vernoemd naar Koningin Wilhelmina, is een gebergte in ongeveer het midden van Suriname, in het district Sipaliwini en behoort tot het zeer oude precambrische Hoogland van Guyana. Het is voor een groot deel een onderdeel van het Centraal Suriname Natuurreservaat.

Vele Surinaamse rivieren ontspringen in het Wilhelminagebergte,
zoals ( met de klok mee ) de Linker- en Rechter Coppename, de Saramacca, enkele zij takken van de Gran Rio ( bronrivier van de Suriname ), de Westrivier, de Oostrivier en de Rechter Kabalebo.

Aangrenzende gebergten
Het Wilhelminagebergte wordt omgeven door kleinere en grotere gebergten.

In het noordwesten van het gebergte bevindt zich het Bakhuisgebergte, in het noordoosten het kleinere Emmaketen en het Van Asch van Wijckgebergte,
en in het zuiden het Eilerts de Haangebergte.

Bij deze unieke en zware expeditie is ons ultieme doel om het 1280 meter hoge Wilhelmina gebergte te bereiken. Dit is de hoogste berg van Suriname en de oorsprong van de meeste rivieren! Ook is een groot deel van deze berg onderdeel van het Centraal Suriname Reservaat.

De eerste vier dagen van de expeditie zullen we voornamelijk in de boot zitten om vanuit daar dieren als jaguars, tapirs, pekari’s, herten, anaconda’s en kaaimannen te spotten. We zullen verschillende prachtige stroomversnellingen tegenkomen. Tijdens deze dagen zullen we in onze hangmatten slapen in of in de buurt van de Marron-dorpjes in de jungle.

De aankomende vijf dagen zullen we onze weg door de jungle kappen om de top te bereiken. Af en toe zullen we kreken met hun watervallen tegenkomen voor een verfrissende duik.

Tijdens deze dagen zullen we een hoop wildlife tegen komen, zeker met het uitstekende zicht van onze lokale gidsen. Omdat er maar zo weinig mensen in dit gebied komen, is het zelfs mogelijk nieuwe soorten kikkers of hagedissen te vinden!

’s Nachts zullen we onze kampen in de jungle opzetten. Er zijn hangmatten met muskietennetten die we tussen de bomen kunnen hangen. We zullen in slaap vallen met de prachtige nachtelijke geluiden van de jungle!

De heenweg zal een stuk langer duren dan de terugweg, aangezien we met de boot tegen de stroming in moeten en de berg moeten beklimmen. Met de terugweg zullen we ongeveer vier dagen bezig zijn. En zullen onze laatste nacht op Apiapaati doorbrengen, een eilandje op de Surinamerivier tussen twee Marron-dorp

 

Share to Facebook
Share to Google Plus